The Boston virtual solution
Image default
Business / Marketing and Advertising

We kunnen niet meer zonder internet marketing

Of je het nu wilt of niet, het leven zonder internet is niet meer mogelijk en dus ook niet zonder internet marketing. Net als in de tijd dat er nog geen internet bestond, werden alle producten en diensten ondersteund vanuit marketing. Alles wat aangeschaft of gecontracteerd werd, had een vorm van marketing achter zich. Het kon een advertentie in de krant zijn, een poster in een bushokje of een radio- / TV-spot. Maar altijd was er al marketing. Nu het internet het middelpunt van het leven (zowel zakelijk als privé) is geworden, is het ook logisch dat er internet marketing is. Want zonder internet marketing, geen producten of diensten via het internet.

Internet marketing hoe dan?

Internet marketing is, net zoals met alles in het leven, eenvoudig begonnen. De eerste activiteiten in die richting gingen met eenvoudige e-mails, over eenvoudige mail systemen. E-mail marketing bestond nog niet, net als outlook en Gmail. Meestal waren het mail servers die een zinnetje onder je e-mail plakte. De mail server kon op die manier gratis benut worden en de markt groeide. Vanaf het moment dat e-mail veel meer gebruikt werd en een serieus communicatie middel was, begon e-mail marketing zich te ontwikkelen. Dit was het 1ste onderdeel van internet marketing. Er ontstonden bulk mail programma´s en bijpassende servers, zodat de marketing boodschappen met duizenden tegelijk de wereld ingeschoten konden worden. Tegenwoordig is dit vrijwel overal verboden en heet het spam! Langzaamaan werd het internet toegankelijker en werd er steeds meer naar informatie gezocht, daardoor ontstonden er steeds intelligentere zoekmachines, waarvan uiteindelijk de machtigste verreweg de grootste marktleider werd, Google. Heel even ontstond er een vreemd onderdeel van internet marketing, “zoekmachine marketing”. Websites moesten niet alleen een soort encyclopedie zijn, ze moesten informatief, boeiend, aantrekkelijk, enz. zijn. Content marketing deed zijn intrede. Dit onderdeel van internet marketing bepaalde de inhoud, lay-out, enz. van de websites. Dit samenspel bepaalt de hoekstenen van internet marketing.

Internet marketing en nog meer

In het spel, van hoe gekker hoe beter, zijn internet marketing mensen heel goed in begrippen te bedenken die soms verdwenen zijn voordat ze daglicht gezien hebben, of allang bestaan maar een nieuwe naam krijgen (zoekmachine marketing heet sinds jaren ineens zoekmachine optimalisatie). Wat ze ook goed kunnen zijn namen voor onderdelen van marketing bedenken die geen normaal mens begrijpt. Augmented marketing en viral marketing zijn echt kreten die vrijwel niemand kan plaatsen wanneer je luid een druk bezochte winkelstraat roept. En toch zijn het echte onderdelen van internet marketing.