The Boston virtual solution
Image default
Business / Marketing and Advertising

Houten vloeren met vloerverwarming, kan dit?

Bij Bax Houthandel hebben ze een groot aanbod aan houten vloeren. Vaak krijgen zij de vraag of vloerverwarming hier bij past. Het antwoord is: Ja, dat kan zeker! Het is zelfs een hele goede combinatie en het toepassen hiervan kent geen enkele problemen. Met de juiste kennis en ervaring, kan Bax Houthandel de beste materialen bij u thuis leveren en leggen.

Waarom zijn houten vloeren en vloerverwarming zo’n goede combinatie?

Houten vloeren hebben een isolerende eigenschap. Toch kan vloerverwarming een goede combinatie met hout zijn omdat, als het hout eenmaal warmer is geworden, het langer de warmte vasthoudt dan bijvoorbeeld een PVC vloer. Ook koelt de vloer dan minder snel af – er wordt nog steeds warmte afgegeven ook als het systeem al is gestopt met het verwarmen van de vloer. Het rendement van de vloerverwarming hangt af van de legmethode van uw vloer en hoe dik de vloer is. Een vaste legmethode of om de vloer zwevend te laten leggen zijn de beste methodes als het gaat om vloerverwarming en een vloer van hout. Zo blijft er stilstaande lucht tussen uw vloer en de verwarming en dit werkt, wederom, isolerend. Ook de zogenaamde ‘RC waarde’ is belangrijk bij de warmtegeleiding bij uw vloer. Hoe hoger de RC waarde van de warmtegeleiding, hoe lager het rendement is.

Welke voorwaarden horen hierbij?

Ook al is hout en vloerverwarming een goede combinatie, er zijn wel enkele voorwaarden die u in gedachten moet houden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de leidingen die bij de vloerverwarming horen ongeveer tien tot vijftien centimeter uit elkaar liggen waardoor de warmte beter wordt verspreid. U moet dus genoeg ruimte hiervoor hebben als u vloerverwarming wilt aanschaffen voor uw houten vloer. Ook is de temperatuur erg belangrijk – dit gaat via een kraan bij de verdeler die de temperatuur regelt van uw vloerverwarming. De onderzijde van de vloerverwarming moet ook een isolerende eigenschap hebben zodat de warmte natuurlijk niet elders naartoe gaat (denk aan de fundering). Laat u adviseren door Bax Houthandel over welke vloer en welke legwijze het handigst zijn voor uw woning in combinatie met vloerverwarming.